Pressmeddelanden
Äldre persons hand ligger i en yngre persons hand

Vänsterpartiet kräver åtgärder för hemtjänstpersonalens arbetsmiljö

Alliansens nedskärningar och privatisering av hemtjänsten har drabbat personalen oerhört hårt. Så hårt att Arbetsmiljöverket kräver Göteborgs Stad på 1 miljon kronor i vite om inte åtgärder vidtas.

– Det är oerhört allvarlig att de borgerliga partierna, som är ansvariga för den bristfälliga arbetsmiljön, inte har agerat tidigare, säger Daniel Bernmar (V) oppositionsråd.

I ett föreläggande från arbetsmiljöverket framkommer att personalens scheman inte innehåller tillräckligt mycket tid för planering, paus eller transport mellan hemtjänstbesöken.

– Det är tydligt att de ekonomiska resurserna är för små och har försämrat hemtjänstpersonalens arbetsmiljö. För oss går alltid välfärden och personalen före sparkrav, säger Daniel Bernmar.

Trots arbetsmiljöanmälningarna från facket har inte tillräckligt med åtgärder kommit på plats. Vänsterpartiet kräver nu i kommunstyrelsen en åtgärdsplan mot bristerna.

– Alliansen måste ta ansvar för sin ekonomiska politik, så här illa får det aldrig bli igen, fortsätter Daniel Bernmar.

Redan i våras föreslog Vänsterpartiet en hemtjänstkommission med uppdrag att titta på framförallt de problem som Arbetsmiljöverket nu pekar ut.

– För oss var det tydligt redan då att stadsdelarna inte har möjlighet att åtgärda bristerna. Ingen ska behöva bli sjuk av dåliga arbetsvillkor. Nu är det viktigt att vi snabbt får igång en hemtjänstkommission, avslutar Daniel Bernmar.

Presskontakt:
Jöran Fagerlund  (pressekreterare för Vänsterpartiet)
[email protected], 073-765 14 49

Dela den här sidan

Sprid lite vänsterpolitik till dina vänner!

Kopiera länk