Pressmeddelanden
Äldre persons hand ligger i en yngre persons hand

Vänsterpartiet kräver åtgärder för hemtjänstpersonalens arbetsmiljö

Alliansens nedskärningar i stadsdelarna i kombination med att hemtjänsten privatiserades har drabbat personalen oerhört hårt. Så hårt att över femtio anmälningar om brister i arbetsmiljön lämnats in av fackförbundet Kommunal.

– Det här är oerhört allvarligt. De borgerliga partierna är ansvariga för att arbetsmiljön är så bristfällig, säger Daniel Bernmar (V) oppositionsråd.

I inspektionsmeddelandet från Arbetsmiljöverket framkommer att personalens scheman inte innehåller tillräckligt mycket tid för transport mellan hemtjänstbesöken, eller tid för planering och paus.

– Det är tydligt att de ekonomiska sparkraven försämrat hemtjänstpersonalens arbetsmiljö. För oss går alltid välfärden och personalen före sparkrav, säger Bernmar.

Trots anmälningarna från facket har få åtgärder kommit på plats.

– Alliansen måste ta ansvar för sin ekonomiska politik, så här illa får det aldrig bli igen, säger Jenny Broman (V) oppositionsråd med ansvar för personalfrågor. 

Stadsdelarnas uppföljningsrapporter har under året pekat på att de inte har möjlighet att åtgärda det som skulle krävas, då de har sämre ekonomiska förutsättningar. Därför initierade Vänsterpartiet redan i våras en haverikommission.

– Nu är det viktigt att vi snabbt får igång en hemtjänstkommission. Ingen ska behöva bli sjuk av dåliga arbetsvillkor, säger Broman.

 

Presskontakt:

Sanna Schiller (pressekreterare för Vänsterpartiet)
[email protected], 0708-698831

Dela den här sidan

Sprid lite vänsterpolitik till dina vänner!

Kopiera länk