Pressmeddelanden
Orange himmel med vindkraftverk i neder högre hörnet. Text över bild: Utlys klimatnödläge i Göteborg!

Vänsterpartiet vill utlysa klimatnödläge i Göteborg!

Det är hög tid att utlysa klimatnödläge och erkänna att vi står inför en klimatkris menar Vänsterpartiet. Nyligen har det brittiska parlamentet deklarerat nödläge för klimatet och tidigare har bland annat städerna London, Vancouver och Basel gjort samma sak. 

Sedan en tid tillbaka finns det ett göteborgsförslag om att utlysa klimatnödläge i Göteborg. Initiativet har fått många underskrifter på kort tid och kommer att behandlas politiskt senare i år.

– Situationen för klimatet är alarmerande. Enligt FN har vi nu mindre än 10 år på oss för att ha en chans att hålla den globala uppvärmningen under 1,5 grader. Det krävs därför omedelbara åtgärder för att minska koldioxidutsläppen och ställa om till förnybart, säger Grith Fjeldmose (V), oppositionsråd.

Vänsterpartiet stödjer initiativet om att utlysa ett nödläge för klimatet i Göteborg.

– Kan London, Vancouver och Basel så kan Göteborg. Att deklarera nödläge för klimatet skulle skicka en mycket stark signal om att Göteborg tar frågan på största allvar och är redo att ta täten för att rädda klimatet, säger Fjeldmose.

Nyligen behandlades rapporten Fossilfritt Göteborg – vad krävs? i kommunfullmäktige. Rapporten innehåller förslag på åtgärder för att fasa ut det fossila. Det har också bildats en tvärpolitisk arbetsgrupp under kommunstyrelsen med syfte att lägga fram förslag som gör Göteborg mer hållbart. 

– Vi uppmanar nu de andra partierna att ta ställning för initiativet om ett klimatnödläge i Göteborg. Att deklarera ett nödläge för klimatet skulle också stärka mandatet för den bildade arbetsgruppen att utgå ifrån. Det skulle betyda att klimatet lyfts som särskilt prioriterat, säger Fjeldmose. 

Presskontakt:

Alice Vernersson (pressekreterare) 070-430 02 77, [email protected]

Dela den här sidan

Sprid lite vänsterpolitik till dina vänner!

Kopiera länk