Nyheter
Maj Karlsson håller tal. Åskådarna lyssnar.

”Jag vill elda under er vrede!”

På 8 mars höll vår riksdagsledamot Maj Karlsson ett brandtal till alla feminister i kampen för jämställdhet. Du kan läsa talet i sin helhet här nedanför.

Systrar, vänner och åhörare!

Det finns något riktigt mäktigt och högtidligt i att tack vara våra systrars offensiva kamp för kvinnors rösträtt så kan jag inleda det här talet med att mitt namn är Maj Karlsson och jag är riksdagsledamot för Vänsterpartiet.

Med det historiska arvet i ryggen och med mina 39 år som kvinna i en patriarkal värd skulle jag kunna hålla ett tal som tog så lång tid att Castro han själv skulle blekna.

Jag skulle hålla ett enormt hyllningstal till varje kvinna som banat vår väg hit, jag skulle stå här och ge er, mina medsystrar all den kärlek jag känner för det ni gör och om systerskapet och dess oändliga kraft. Jag skulle prata till alla tjejer i den här publiken om att ta makten över att älska sin egen kropp och om njutning för er egen skull. Om rätten att äga sin sexualitet. Jag skulle ge all min tacksamhet till alla äldre kvinnor som gått före men som nu blir belönade med fattigdom.

Om jag hade lika mycket tid som Castro skulle jag använda den för att fortsätta bryta tystnadskulturen och hålla ett tal till min vän som blev brutalt mördad av en man. Jag skulle ta vara på ert systerskap för att få modet och styrkan att släppa ut all den ilska och sorg jag burit under alla dessa år. Pratat om vad det gjorde med mig att gå med hennes lilla son till hennes sista vila.

Men mest av allt vill jag och ska jag använda det här talet till att elda under er vrede – elda på för att ge syre till den eld som ska bränna ner hela patriarkatet!

För den revolution som nu har startat är ingen liten försiktig – viskning det är ett avgrundsdjupt vrål som inte ska tystna.

För det är verkligen något helt historiskt som har hänt. Den 21 januari 2017, dagen efter att Trump svurit sin förbannelse och blivit världen mäktigaste man, samlades miljontals kvinnor runt om i världen till en av historiens största manifestationer. I samlad trupp gav sig socialister, feminister, hbtq-aktivister och antirasister ut i en enorm marsch för alla människors lika värde. En marsch som satte igång en skälvning som fullständigt exploderade i #metoo.

Inom loppet av några månader reste sig miljontals kvinnor runt om i hela världen upp och marscherar in i den feministiska kärleksarmén. Beväpnade till tänderna med generationer av kvinnors historier och med den starkaste beslutsamheten att tystandskulturen nu ska vara över, att inte en enda flicka till ska behöva bära samma historier och trauman som vi. Att ingen mer förövare ska komma undan.

Men det riktigt stora vi har gjort är att vi har samlat oss och med all kraft visat den verkliga styrkan i systerskapet!

Men vi har fortfarande de stora politiska förändringarna kvar.

Våra arbetsplatser är inga trygga plaster för oss och makten tillhör fortfarande olovligen männen. Våra löner är styrda av vårt kön och vi delar inte föräldraansvaret. Våra gemensamma tillgångar fördelas inte lika och kvinnors ålderdom är förenad med fattigdom.

Och det är nu 100 år sedan vi vann vår första riktigt stora vinst. Vi ska inte vänta 100 år till för att ta våra sista. Men ingen av våra feministiska segrar kommer att komma gratis de kan bara vinnas genom kamp!

Det är just därför jag vill elda under er vrede!

Elda på för att vi ska ta halva makten och hela lönen!

Att vi blir fria från sexism, exploatering och förtryck.

Vi ska ta makten över vårt arbete.

Och vi ska se till att våra gemensamma resurser fördelas rättvist.

Och varje steg i vår kamp ska drivas med internationell solidaritet och gränslöst systerskap!

Därför jag har också ett och annat att säga till alla dem som väljer att inte ta vår kamp. Nazister som använder våra kroppar som slagträ för rasism, de som är förtryckarnas följeslagare, de som hejar fram stora män som Trump och de som ser våra kroppar som sin egendom. Ett och annat ord till dem som står och blåser för allt vad livet är värt för att ge kraft åt högervindarna. Till alla dem runt om i vår värld som försöker tysta oss, fortsätta förtrycka oss. Och till alla dem som bara står och ser på.

Det här kommer verkligen bli jättetråkigt för er. Riktigt trist.

För vi kommer inte visa någon nåd (sagt i en visa från barrikaderna) så kommer vi nu med kraft claima det som är vårt!

För er andra däremot. Ni som väljer att steppa upp och träda in. För er kommer det bli hemskt trevligt.

Okej gott folk det är ju inte så att jag inte ser att det finns fruktansvärt mycket som ser riktigt mörkt ut. Att stora män just nu försöker ta ifrån oss våra grundläggande rättigheter, det vi stridit för i århundraden. Att vi har riktigt mycket jobb framför oss.

Därför vill jag att ni, när vi är färdiga här, ger er ut och tar över Göteborgs gator, fullständigt knäcker stadens dansgolv. Att ni ikväll hämtar all kraft ni kan genom att fira våra segrar. Ge varandra all den kärlek som ni förtjänar för det ni hittills har gjort.

För imorgon fortsätter en sällsamt hård strid och då vill jag att ni är fyllda av det vackraste som finns, nämligen gränslöst och övermäktigt systerskap.

Dela den här sidan

Sprid lite vänsterpolitik till dina vänner!

Kopiera länk