Arrangemang
Tony Haddou håller första maj-tal 2023

1 maj 2023 i Göteborg

Idag slöt vi upp tillsammans på första maj för att alla ska ha råd med mat på bordet, betala hyran och elfakturan. Vi kräver att krisens för bördor ska fördelas mer rättvist. En rättvis väg genom krisen gör vardagen bättre för vanligt folk.

Tony Haddou, riksdagsledamot och migrationspolitisk talesperson, höll tal på Gustaf Adolfs torg. Här kan du läsa delar av hans tal.

Förstamajfirare, Vad fint att äntligen få samlas igen på vår dag. Och det är särskilt fint att ses här, i Göteborg – i arbetarrörelsens huvudstad. Det är här Vänsterpartiet skördat valframgångar, tagit tillbaka makten från borgarna och satt välfärden och folket först. Grattis till oss och att Göteborg återigen är Vänsterstyrt.

Vänner, När en samlad arbetarrörelse tågar fram denna första maj – så är det under ett mycket svårt och speciellt år. Och det är i svåra tider – det är som viktigast att samlas. Vi lever i, och drabbas av den ekonomiska krisen dagligen. Matpriserna skenar, framför allt på våra basvaror, som mejeri och grönsaker. Inflationen syns tydligt i barnens skolmatsalar runtom i Sverige – och i åtgången av köttbullar, potatis och mjölk. Barnen äter mer av lunchen, särskilt på måndagar och fredagar. För på helgerna räcker maten hemma inte till för att dom ska bli mätta.

Allt fler söker sig till hjälporganisationer som Stadsmissionen och Frälsningsarmén. Inflationen når arbetande småbarnsföräldrar som inte längre kan betala räkningar, mat eller kläder till barnen. Organisationerna träffar barn som inte vill äta frukost eller kvällsmacka hemma – för att dom är oroliga för sina föräldrar och hur dom ska få ekonomin att gå ihop. Det finns ingen värre känsla för ett barn, än att gå till sängs hungrig, i oro och otrygghet. Vi ska aldrig vänja oss vid att barn går hungriga i Sverige. Tvärtom, ska det vara en självklarhet att ett välfärdsland som Sverige, ser till att inget barn lämnas efter.

Vi pratar om en kris för att den drabbar många nu. Men jag tror många här, känner till att den pågått länge. För dom som redan hade små marginaler och som genom åren drabbats värst, vet vad en kris innebär. Garantipensionärer, långtidssjukskrivna, arbetslösa, ensamstående föräldrar och den asylsökande som ska klara sig på 71 kronor om dagen. För alla som känt sig, och känner sig ekonomiskt otrygga – har oron ständigt varit påtaglig, och hungern närvarande. Och nu står Sverige inför den svåraste ekonomiska krisen sedan 90-talet, och det är som att dom här grupperna är osynliga för den högernationalistiska regeringen.

Regeringen rycker på axlarna för dom som har det svårast – och gör exakt ingenting för att skydda svenska hushåll i kristider. Det är en chockerande passivitet, som visar på hur oförmögna, och inte minst ointresserade, Sverigedemokraterna och deras lilla marionettregering är av att hantera svensk ekonomi. Den här totala oviljan att agera är en skandal! Inte ens när kilopriset på paprika spräckte 100-kronorsvallen, tyckte finansministern att politiken har ett ansvar för att folk ska ha råd med mat. Bit ihop säger statsministern. Leta extrapriser säger riksbankschefen. Snart ber dom väl oss att äta bakelser i stället.

Men hörni, förolämpande råd mättar inga magar. Vi kräver en politik som står på vår sida – alla kan ju inte checka in på ett slott när andan faller på, trots allt. När barn inte kan äta sig mätta – och folk får välja mellan att betala hyran, eller sätta mat på bordet till sina barn – så är det en regerings skyldighet att göra något för att skydda sin befolkning. För det är klart att det går.

Vänsterpartiet har lagt fram en rad konkreta och genomförbara förslag på hur staten kan dämpa inflationen, och lindra krisen för vanligt folk: Vi vill se ett skarpt avtal mellan regeringen och matkedjorna om sänkta priser på mat. Politiken kan inte bara se på när matkedjorna passar på att höja priserna i krisen. Marknaden fungerar inte – och därför krävs det politisk press för billigare mat. Vi har föreslagit stöd till alla kommuner för att kunna erbjuda frukost till skolelever. När barn och unga går hungriga måste politiken agera! Vi vill slopa det orimliga karensavdraget, förbättra sjukförsäkringen och a-kassan så att fler kan försörja sig på sin inkomst.

Det måste gå att sätta mat på bordet även för den som blivit sjuk eller arbetslös! Vi har också föreslagit halverade priser i kollektivtrafiken och billigare barnomsorg. För många familjer skulle det innebära en stor skillnad i plånboken varje månad. Och vi är tydliga med vad som är viktigt i krisen: Ta pengarna som går till RUT och lägg dem på att höja barnbidraget i stället.

Allt det här säger högern nej till. Deras prioriteringar i krisen ser annorlunda ut. Regeringen ger ytterligare skattesänkningar till alla dom som tjänar över 50 000 i månaden. Det är just dom, som regeringen tyckte att satsningarna skulle gå till. Samtidigt som deras budget är utformad för att hålla en rikare del av befolkningen under armarna. Dom tillåter att barn går hungriga i världens rikaste land – samtidigt som antalet miljardärer exploderat och som knappt betalar någon skatt. Dom rika ska få dra ifrån – och fattiga lämnas efter. Samhällets slits isär av sådan ekonomisk orättvisa.

För oss i Vänsterpartiet är det självklart att politiken ska minska klassklyftorna – och garantera alla sin del av det välstånd som arbetarna i vårt land skapar och producerar. Vänner, Vanliga människor har fått stå tillbaka allt för länge nu. Det ska vi ändra på. Alla ska ha råd att sätta mat på bordet. Alla ska ha råd med en värdig bostad – att ha pengar kvar att leva för när räkningarna är betalda. Det är politikens ansvar.

Det är hög tid för en krispolitik som fördelar bördorna rättvist, skyddar dom mest utsatta och bygger samhället starkare för framtiden. Det är regeringens skyldighet att agera nu! Kris i välfärden Vänner, Inflationen drabbar inte bara dom mest marginaliserade – eller vanligt folk i allmänhet. Barnens skolor, våra sjukhus och äldreboenden känner av högre priser på el, mat och material som dom behöver.

Jag tror alla här minns pandemin, och hur applåderna för vårdpersonalen ekade mellan husen. Det var applåder som varken betalar hyra eller mat – och fortfarande pressas vårdpersonalen till det yttersta. Och nu anser tydligen den bruna högerregeringen att det är lämpligt att öka pressen ännu mer. Dom har bestämt sig för att en nedskärningsvåg ska svepa över landet. Och det är alla som bär upp välfärden – och är i behov av den – som får betala priset.

Regeringen har inte ens gett hälften av pengarna som behövs till kommuner och regioner. Det har skapat en brutal verklighet för våra kommuner och regioner som omöjligt kan stoppa nedskärningarna på vår gemensamma välfärd. Våra politiker som styr här i Göteborg och regionen har använt varje skattekrona som går att tillgå och tömt alla skattkistor som finns. Ändå räcker inte pengarna till. Hur mycket dom än vill, kan dom inte kompensera för regeringens slakt av välfärden. Men SD med sin högersvans till regering verkar inte tycka att yrken som lärare, undersköterskor eller personliga assistenter är särskilt viktiga. Faktum är att dom till och med lagt mer pengar på skattesänkningar för dom rikaste än på den livsviktiga vården och övriga välfärden.

Och samtidigt, ska deras kompisar i privata välfärdsbolag och skolkoncerner – fortsätta doppa sugröret i välfärden – och suga ut det sista som finns kvar. Man undrar vilken verklighet de lever i. Vi andra vet att verkligheten är timslånga köer på akutmottagningen, milslånga resor till förlossningskliniken och långa plågsamma månader eller år i väntan på en operation. Alla som arbetar i vården vet att verkligheten är stress och underbemanning och en ständig kamp för att inte låta det gå ut över patienterna. Om regeringen inte backar väntar en välfärdskris som vi aldrig tidigare sett.

Men vänner, det behöver inte vara så här. Sverige kan åter få en välfärd som man kan lita på, där personalen kan känna arbetsglädje och yrkesstolthet. Då krävs det en annan politik. Det krävs en vänsterpolitik som ser det som sitt självklara ansvar att se till att skola, vård, omsorg och det starka samhället finns där när man behöver det. Och det krävs att marknadsexperimentet i den svenska skolan upphör. Att garantera barn och unga en bra utbildning är varje samhälles mest grundläggande ansvar. Det ansvaret måste politiken ta tillbaka från välfärdsplundrarna som rånar den svenska skolan. Vi är ett rikt land. Ett land där vi gärna bidrar efter förmåga för att alla ska ha tillgång till en bra sjukvård eller bra skolgång. Då krävs det politiker som ger vården och skolan dom resurser som krävs. 

Man pumpar för guds skulle inte ut 55 miljarder i elstöd till dom allra rikaste på ett hemligstämplat sätt – och sen säger att vi inte har råd med välfärd! Vi kräver rättvisa och ekonomisk trygghet nu! Klimatkrisen och NATO Vänner, Tyvärr befinner vi oss inte bara i en ekonomisk kris. Klimatkrisen är allvarligare än någonsin. Och vår nuvarande regering är inte bara passiv – den aktivt förvärrar situationen. För nån månad sen konstaterade nämligen regeringens eget klimatpolitiska råd att Sverige – för första gången på 20 år – har en regering som överger klimatmålen och vars politik innebär ökade utsläpp, istället för minskade. Klimatkrisen är mänsklighetens största utmaning. För att bromsa den måste vi agera, visa på politisk handlingskraft och utmana dom krafter som står i vägen för den nödvändiga klimatomställningen.

Marknaden, som borgarna förlitar sig på, den kommer aldrig att lösa klimatkrisen. Marknaden har en extrem logik som alltid sätter kortsiktiga vinster först – aldrig våra behov. Därför kommer högerpolitik aldrig kunna ta oss från dagens fossilsamhälle till det hållbara. Det är genom vänsterpolitik som det som behöver göras – blir gjort. Vänsterpartiet ser klimatomställningen som en möjlighet att bygga vårt samhälle starkare. Vi ska bygga grönt. Den samlade politiken måste minska utsläppen. Moderna bostäder som vanligt folk har råd med måste byggas, räls måste läggas och el måste dras. Alternativet – att överge klimatmålen som denna regering gör – eller att stå med armarna i kors medan utsläppen och arbetslösheten fortsätter skena – det är att dra Sverige ner i ekonomiskt fördärv, och det berövar våra barn deras framtid. Det är inte ansvarsfullt och det är inte seriöst.

För att klara klimatomställningen är det reella och tuffa beslut som måste fattas. Våra barn ska få det bättre. Dom ska kunna växa upp utan stora utsläpp och med en kropp fri från gifter. Det är vårt ansvar och det är vi beredda att ta. Vänner, Precis som klimatet – är kampen för freden mänsklighetens ödesfråga. ”Den svenska neutralitetspolitiken bestämmer vi själva. Den vinner styrka i sin djupa förankring, i folkets beslutsamhet att värna Sveriges fred och oberoende.” – Det var med dom orden som Olof Palme inledde sitt första majtal 1983. Och mot bakgrund av dom orden, vill jag göra det glasklart; Sverige behöver inte NATO för fred – det är NATO som behöver Sverige för krig. i kommer aldrig gå med på att offra kurderna eller svensk demokrati och rättssäkerhet. Vi ska inte sälja ut den demokrati vi byggt upp, till fascisten Erdoğan. Vi behöver samlas kring internationell solidaritet och fred – inte mer upprustning och vapenskrammel! Framtiden ska bygga på fred och rättvisa.

SD och rasismen Första majfirare, Av allt jag pratat om idag, oavsett om det är den ekonomiska krisen, en välfärd på ruinernas brant, eller en klimatkris som växer sig värre – så har vi en regering som tillsammans med Sverigedemokraterna alltid har ett svar. Allt är invandrarnas fel. Arbetslöshet, bostadsbrist, låga pensioner och nedskärningar i välfärden – allt ska förklaras med invandringen. 

När lärarna eller sjuksköterskor säger att dom behöver bättre arbetsvillkor eller fler kollegor – möts dom istället av förslag om att dom ska ange papperslösa elever eller patienter till polisen. När barnens skolor eller bostäderna behöver rustas upp i våra förorter – möts dom istället av apartheidförslag som visitationszoner. Låt mig då vara tydlig. Vänsterpartiet kommer alltid, att ta kampen och bekämpa den här sortens brunsörja till politik. Det är vår uppgift – som socialister, feminister och antirasister. Vi kommer aldrig att acceptera det ständiga utpekandet och misstänkliggörandet – att invandrare är roten till alla slags problem. Rasismen har ingen plats i vårt Sverige. Solidariteten är vår grundidé.

 Vi kommer att finnas för dig som drabbas av den ökade rasismen. Vi kommer att finnas för dig som drabbas av nedskärningarna i välfärden och trygghetssystemen. Vi kommer att finnas för dig som söker skydd undan krig och förtryck. Du ska veta att här är får du avsluta din flykt, här ska du få återförenas med din familj, här är du välkommen och här är du behövd. Vi kommer finnas för dig som endast på grund av din bakgrund pekas ut som syndabock av regeringen Åkesson. Vi vet nämligen vad den syndabockspolitiken leder till. Konspirationsteorier, hets mot folkgrupp och språkbruket. Rasismen är ett gift i samhället och steg för steg blir den allt grövre, förpestar hela samhället och gör det till en farlig plats. Vi som vill leva i ett jämlikt och demokratiskt samhälle kommer att ta striden för att bekämpa splittringspolitiken. Vi angriper den verkliga orsaken till växande klyftor, försämrad välfärd och ökad otrygghet.

Det är högerpolitiken vi angriper. Och vet ni vad, vi kommer inte låta den där högerpolitiken hålla på så värst länge till. För snart kommer alla se igenom deras låtsaspolitik som dom skisserat ute på slottet. Dom kommer inse att dom inte har några lösningar alls för hur folk i Sverige ska få det bättre. Och då står vi redo. För vi vet att det Sverige behöver är en vänsterpolitik värd namnet.

En politik som vågar omfördela makt och pengar så att vanliga människors behov av arbete, bostad och trygghet kan garanteras. Där löntagare är trygga och starka och tar tillbaka makten. En politik som grundar sig i insikten att de allra flesta av oss har gemensamma intressen av att leva i ett solidariskt och jämlikt samhälle. I det står vi enade mot både den ekonomiska eliten och mot dem som försöker dribbla bort korten och istället få oss att vända oss emot varandra. Vänner, Det kan inte undgått någon – att Sverige klivit in i en ny tid, i svensk politik. Vi befinner oss i en extrem situation. Jag har pratat med er om mörka tider, kriser och hur vår blåbruna regering försöker splittra vårt samhälle med sin rasism. Och om vänsterpolitik och vad vi behöver göra. I dessa tider är jag mer tacksam än någonsin för er.

För det är ni som står upp för jämlikhet och rättvisa mitt i kristider när ojämlikhetens gap växer. Det är ni som tar kampen för den gröna omställningen och för att skapa ett samhälle värt att lämna över till kommande generationer. Och det är ni som tvingar regeringen att ta tillbaka sin rasism till det hål den kom från.

Vi har visat gång på gång att vi kan åstadkomma förändring när vi har folket med oss. Det var trots allt inte längesedan vi såg till att höja pensionerna för dom som behövde det mest. Det var ändå inte länge sen vi fällde tidigare statsministern för att skydda hyresrätten.

Och här, i Göteborg har vi äntligen stoppat alla ombildningar av hyresrätter till bostadsrätter. Hyresrätterna blir kvar och dom ska bli fler. Göteborg kommer inte bli som Stockholm. Ja vänner, vi har visat att vi menar allvar och vi håller vad vi lovar. Tillsammans skapar vi något hoppfullt. Tillsammans skapar vi förändring. Och tillsammans – kan vi skapa en rättvis väg ut ur krisen.

Tack så mycket.

Dela den här sidan

Sprid lite vänsterpolitik till dina vänner!

Kopiera länk