Arrangemang

Litteratursamtal: ”Frans och Lars – Kärlek och klasskamp på 1890-talet”

Vi har fyllt sommaren i Göteborg med spännande föreläsningar. På torsdag den 18 juli kommer Kalle Holmqvist, författare till boken ”Frans och Lars – kärlek och klasskamp på 1890-talet”, och berättar om just det – två vanliga arbetarmän som tyckte om att ligga med varandra i 1890-talets Stockholm. Välkommen! 

Arkivbild på Frans och Lars.

Om boken:
I augusti 1897 blir två medelålders arbetare i Stockholm – grovarbetaren Frans Albert Pettersson och måleriarbetaren Lars Konrad Johansson – tagna på bar gärning när de håller på att ligga med varandra i skogen. Under polisförhören framgår det att Frans och Lars haft ett förhållande under tio års tid. Periodvis har de även bott tillsammans i en liten enrumslägenhet i Gamla stan. De döms till tre månaders fängelse för ”otukt som emot naturen är”.

Kalle Holmqvist. Foto: Anders Härnqvist

I reportageboken Frans och Lars återskapas deras levnadsöden så gott det går med hjälp av rättegångsprotokoll och folkbokföringsmaterial. Inget tyder på att de skilde sig från andra män inom arbetarklassen vid denna tid. De bor och jobbar som de flesta andra. Ingen verkar heller ha tagit avstånd från dem efter fängelsestraffet. De var helt enkelt två vanliga knegargubbar – som tyckte om att bedriva otukt med varandra.

Historien om Frans och Lars kastar ett helt nytt ljus över homosexualitetens historia i Sverige. Den ger också en unik inblick i två vanliga arbetares vardag på 1890-talet.

Tid: Torsdag 18 juli klockan 18.00—20.00
Plats: Vänsterpartiets lokaler på Andra Långgatan 20
Facebook: Sommar med Vänstern #3: Kärlek och klasskamp på 1890-talet

Nästa föreläsning: På torsdag 25 juli klockan 18.00 kommer Matilda Brinck-Larsen, grundare till Agape och föreläser. Läs mer här: Sommar med Vänstern #4: Ensamkommande i Göteborg idag. 

Dela den här sidan

Sprid lite vänsterpolitik till dina vänner!

Kopiera länk