Arrangemang
nejlikor i olika färger

Föreläsningar hela sommaren!

Vi har fyllt sommaren i Göteborg med spännande föreläsningar om allt från socialistisk ekonomi till homokärlek i Stockholm på 1890-talet.

#1 Vad händer i Venezuela?

USA har den uttalade ambitionen att störta Venezuelas regering och har infört hårda ekonomiska sanktioner mot landet. I början av året utropade sig högerpolitikern Juan Guaidó sig till president efter samråd med USA vilket även Sverige nu ställt sig bakom. I svenska medier får så gott som enbart högern och överklassen komma till tals. De utmålar landet som en diktatur där det råder kaos.

Stämmer det? Hur är läget i Venezuela nu? Varför misslyckades statskuppsförsöket? Författaren Kajsa Ekis Ekman som nyligen besökt Venezuela kommer till Sommar med Vänstern.

Tid: Lördag 6 juli klockan 16.00—17.00
Plats: Vänsterpartiets lokaler på Andra Långgatan 20
Facebook: Sommar med Vänstern #1: Vad händer i Venezuela?

#2 Kvinnor i kampen

Vänsterns och arbetarrörelsens historia är full av kvinnliga förgrundsgestalter, kvinnor som på ett avgörande sätt gjort insatser för vår rörelse. Men precis som i övrig historieskrivning tenderar vi att bortse från eller förminska dessa insatser när rörelsens annaler och krönikor tecknas. Så för att balansera perspektiven arrangerar Vänsterpartiet Göteborg en föreläsning om kvinnliga ikoner i partidistriktets historia.

Tid: Måndag 8 juli klockan 18.00—20.00
Plats: Vänsterpartiets lokaler på Andra Långgatan 20
Facebook: Sommar med Vänstern #2: Kvinnor i kampen

#3 Kärlek och klasskamp på 1890-talet

Kalle Holmqvist, författare till boken ”Frans och Lars – kärlek och klasskamp på 1890-talet”, kommer och berättar om just det – två vanliga arbetarmän som tyckte om att ligga med varandra i 1890-talets Stockholm.

Om boken:
I augusti 1897 blir två medelålders arbetare i Stockholm – grovarbetaren Frans Albert Pettersson och måleriarbetaren Lars Konrad Johansson – tagna på bar gärning när de håller på att ligga med varandra i skogen. Under polisförhören framgår det att Frans och Lars haft ett förhållande under tio års tid. Periodvis har de även bott tillsammans i en liten enrumslägenhet i Gamla stan. De döms till tre månaders fängelse för ”otukt som emot naturen är”.

I reportageboken Frans och Lars återskapas deras levnadsöden så gott det går med hjälp av rättegångsprotokoll och folkbokföringsmaterial. Inget tyder på att de skilde sig från andra män inom arbetarklassen vid denna tid. De bor och jobbar som de flesta andra. Ingen verkar heller ha tagit avstånd från dem efter fängelsestraffet. De var helt enkelt två vanliga knegargubbar – som tyckte om att bedriva otukt med varandra.

Historien om Frans och Lars kastar ett helt nytt ljus över homosexualitetens historia i Sverige. Den ger också en unik inblick i två vanliga arbetares vardag på 1890-talet.

Tid: Torsdag 18 juli klockan 18.00—20.00
Plats: Vänsterpartiets lokaler på Andra Långgatan 20
Facebook: Sommar med Vänstern #3: Kärlek och klasskamp på 1890-talet

#4 Ensamkommande i Göteborg idag

Välkommen på en föreläsning om ensamkommandes situation i dagens Göteborg. Föreläser gör Matilda Brinck-Larsen, grundare till Agape – frivilligorganisation till stöd för ensamkommande barn och ungdomar

Agape hjälper och ger stöd till ensamkommande barn och ungdomar i Göteborg. Många av dessa lever utan papper och i ovisshet inför framtiden. Agape finns då där genom bland annat boendeinsatser, samtalsstöd och sysselsättning. Matilda kommer att prata om de ensamkommandes situation idag och hur den har förvärrats under de senaste åren.

Tid: Torsdag 25 juli klockan 18.00—20.00
Plats: Vänsterpartiets lokaler på Andra Långgatan 20
Facebook: Sommar med Vänstern #4: Ensamkommande i Göteborg idag

#5 Radikal miljöpolitik

Skogsskövling må vara något som ofta förknippas med regnskogen men det sker tyvärr även här på hemmaplan. Därför kommer Lina Burnelius, ansvarig för skogsfrågor på Greenpeace Sverige, och berättar om kampen för att rädda skogen, klimatet och den biologiska mångfalden från skogsindustrins girighet och monokulturer.

Lina kommer fokusera på skogen, skogsindustrin och nyckelbiotoper, om allt från hur storbolag som SCA beter sig till äganderätten och regeringsbildningen; en av de stora eftergifterna som Socialdemokraterna och Miljöpartiet gav Centerpartiet var just att slopa nyckelbiotopsinventeringen eftersom skogsägarna hatar den.

Tid: Tisdag 30 juli klockan 18.00—20.00
Plats: Vänsterpartiets lokaler på Andra Långgatan 20
Facebook: Sommar med Vänstern #5: Radikal miljöpolitik

#6 Socialistisk ekonomi

Lisa Ahlqvist guidar oss genom en analys utifrån de ekonomiska relationerna i världen.

Tid: Torsdag 8 augusti klockan 18.00—20.00
Plats: Vänsterpartiets lokaler på Andra Långgatan 20
Facebook: Sommar med Vänstern #6: Socialistisk ekonomi

Dela den här sidan

Sprid lite vänsterpolitik till dina vänner!

Kopiera länk