Nyheter
Daniel Bernmar står med armarna i kors på en gata omringad av höghus

”Det kommer bli många tuffa strider”

För första gången på många år är Vänsterpartiet i opposition i Göteborg. Från årsskiftet styrs staden av M, L, KD och C. Maktskiftet innebär att mycket av det arbete som vi i det rödgrönrosa blocket gjort för att öka jämlikheten och jämställdheten riskerar att gå förlorat.

Nu är Vänsterpartiets viktigaste uppgift att driva kraftfull oppositionspolitik. Tillsammans med MP och Fi utgör vi  i det nya rödgrönrosa blocket den största oppositionen. 

Vad innebär det då för oss att vara i opposition? Vi har intervjuat ett av våra kommunalråd, Daniel Bernmar, för att bringa klarhet i saken.

Hej Daniel! Nu är vi i opposition. Vad innebär det för våra möjligheter att bedriva vår politik i Göteborg?

Det innebär att vi måste vara tydligare i vår egen politik. Men också att ha större fokus på att mobilisera politisk kraft i viktiga frågor för oss.

Vilka är dina styrkor i en oppositionsroll?

Jag tror att jag kan vara tydlig, ideologisk och hitta politiska konfliktlinjer.

 Vi har fått två nya kommunalråd och fler vänsterpartister kommer ta plats i nämnder och bolagsstyrelser än tidigare. Vad kommer det innebära?

Det kommer innebära att vi får mer tid till att organisera oss för politisk förändring. Dessutom behöver få vänsterpartister sitta ensamma i nämnder och bolagsstyrelser som många gör idag. Genom att vi blir fler får vi också en tydligare röst i kommunpolitiken. 

Vilka frågor är viktigast för oss att driva i opposition?

Bostadsfrågan kommer bli viktig. Men även välfärden, jämställdhetsfrågan och arbetsmiljöfrågorna. De är de frågorna som är Vänsterpartiets starkaste profilfrågor och där många litar på att Vänsterpartiet har lösningarna.

Vad är du mest orolig för när de borgerliga partierna nu tar över styret?

Största oron är att de kommer driva igenom utförsäljningar, privatiseringar och nedskärningar i välfärden.

Vilken strid tror du kommer bli tuffast nu när vi går i opposition?

Att skydda välfärden ifrån nedskärningar. Framförallt inom socialtjänsten och äldreomsorgen.  De kommer också vilja sälja ut kommunala hyresrätter. Det kommer bli många tuffa strider, men vi ska inte göra det lätt för dem.

Vårt mål i förhandlingarna har ju varit att minska SD:s inflytande. Har vi lyckats med det?

Genom valteknisk samverkan har vi sett till att SD har så liten representation som möjligt i nämnder och bolagsstyrelser. Vi har alltså sett till att de fått färre poster. Det gör att de inte kommer bli vågmästare i många politiska frågor och därmed minskat politiskt inflytande.

Vilka chanser finns det för ett rödgrönrosa styre 2022?

Det finns absolut en chans. Vänsterpartiet är största parti i det största oppositionsblocket, det ger oss möjlighet att profilera oss och fortsätta att få vänstervågen att växa. Det kommer förhoppningsvis leda till ett bättre politiskt läge inför nästa val.

Dela den här sidan

Sprid lite vänsterpolitik till dina vänner!

Kopiera länk