Nyheter
Daniel Bernmar, Karin Pleijel och Stina Svensson på gemensam pressträff

Rödgrönrosa bildar nytt block utan S

V, MP och Fi bildar nytt block tillsammans, ett block som blir större än S. Rödgrönrosa partierna kommer att lägga fram en gemensam budget som kan styra Göteborg och uppmanar nu Socialdemokraterna och andra partier att rösta på den. 

Det rödgrönrosa blocket bildar nu näst största koalition i kommunfullmäktige efter Alliansen. Det rödgrönrosa blocket blir därmed större än Socialdemokraterna. Det innebär bland annat att Socialdemokraternas budget faller i slutomröstningen om vilken budget som ska styra Göteborg. Istället kommer den rödgrönrosa budgeten ställas mot Alliansens budget. 

De rödgrönrosa gruppledarna uppmanar Socialdemokraterna och andra partier att rösta på den rödgrönrosa budgeten i slutomröstningen.

– Vi har valt att lägga fram en gemensam budget för att säkra välfärden. Vår förhoppning är att S och andra partier hellre ska rösta på vår budget än Alliansen budget som skulle riskera utförsäljningar, privatiseringar och rasera ett jämlikt Göteborg, säger Daniel Bernmar (V).

De rödgrönrosa partierna har länge försökt bilda ett samarbete med Socialdemokraterna och andra mittenpartier.

– Det är synd att Socialdemokraterna varit så passiva. Det som hade krävts i den komplexa situation som uppstått efter valet är prestigelösa samtal och ett skickligt lyhört ledarskap. De har inte föreslagit något som kan leda till ett samarbete, inte med något parti. Men vi vill ta ansvar för Göteborg, en grön omställning kan inte vänta, säger Karin Pleijel (MP).

Socialdemokraterna hade tillsammans med de rödgrönrosa partierna kunnat bilda ett större block än Alliansen.

– Men Socialdemokraternas agerande riskerar istället att leda till att Alliansen blir största block. Men S har fortfarande möjlighet rösta på vår budget för att säkra feministiska och antirasistiska satsningar, säger Stina Svensson (Fi).

Presskontakter:

Alice Vernersson (Pressekreterare Vänsterpartiet)
070-430 02 77, [email protected]

Helena Munther (Pressekreterare Miljöpartiet)
072-209 01 43, [email protected]

Dela den här sidan

Sprid lite vänsterpolitik till dina vänner!

Kopiera länk