Nyheter
Jonas Sjöstedt framför korvkiosken i Majorna

Succéturné mot (v)alseger

 

Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt är ute på valturné i Sverige och i lördags var det turnéstopp Göteborg. Här mötte han väljare och nyfikna i Bergsjön, Mariaplan och på Götaplatsen. Vår medlem Gus Kaage följde Jonas Sjöstedt tätt i hälarna under Göteborgsturnén. 

Som näst sista hållplats på sjuans och elvans spårvagnslinjer ligger Rymdtorget. Ett klassiskt 70-talstorg i miljonprogrammets Bergsjön, upprustat i flera etapper av allmännyttan med bibliotek, mödra- och barnavård och ett medborgarkontor.

Klockan halv elva en lördagsförmiddag är Rymdtorget som vilket annat torg som helt. Ganska folktomt. Men det är aktiviteter på gång. Tält reses. Fikabord förbereds. Beachflaggor vajar lojt den sista augustidagen. Tellus kultur- och demokratifestival pågår under hela helgen med ett varierat program. Längre bort hörs blåsorkestern Göteborgskapellet och en grupp mycket unga violinister. Ju närmare tolv vi kommer desto mer folk samlas på torget.

För här kommer Jonas Sjöstedt. Göteborg har besök av Vänsterpartiets ledare och Rymdtorget står först på tur.

Bergsjöborna ställer frågor till Jonas Sjöstedt

Den lokala partiföreningen har förberett allt. Det finns fika och informationsmaterial. Alla på torget har också fått möjligheten att skriftligen ställa egna frågor till Jonas Sjöstedt. Och det finns många lokala frågor att ta upp, frågor som förenar de flesta förorter. Arbetslösheten, våldet, skolan, vårdcentralen.

Lisa Ahlqvist, medlem i föreningen, leder samtalet på torget. Det är viktigt med samtal. Inte färdiga tal. Inte envägskommunikation. Dialog.

Därför blir det tätt mellan frågor och synpunkter, både under svaren på frågorna och mer fritt i samtal med Bergsjöborna.

Lisa Ahlqvist leder samtalet, Jonas Sjöstedt svarar på frågor

Harun Abdullahi och Zakaria Hersi tar upp sina viktigaste frågor, skolan, segregationen, förorten, och Jonas svarar efter bästa förmåga. Fast viktigast är rättvisan:

– Ju mer du tjänar desto mer ska du bidra med. Där är Vänsterpartiet bra.

Harun Abdullahi och Zakaria Hersi pratar med Jonas Sjöstedt

2018 års val är också mobiltelefonernas era. Sällan har en partiledare fotograferats så mycket. Och selfie är oerhört populär. Det är slående under hela turnén.

En av de första att ta en selfie med Jonas Sjöstedt på Rymdtorget är Rasmus Djerf.

– Det är roligt att ha, och jag är ganska påläst inför valet, särskilt när det gäller ungdomsfrågorna.

Rasmus Djerf tar en selfie med Jonas Sjöstedt

Många ”starstruck” i Majorna

Tiden rusar och nästa anhalt är Mariaplan i Majorna. Ett av Vänsterpartiets starkaste fästen, kanske till och med hemmaplan.

Det märks tydligt. Bilar tutar, människor gör tummen upp på den korta promenaden från Säpo-bilen till plaskedammen. Reportern och fotografen från Tidningarna Telegrambyrå kan förstås inte låta bli att fråga om en bild från KORV KIOSK. ”Whenever in Majorna…”

Det är Majornadagen och runt plaskedammen står Hyresgästföreningen tält uppsatt. Det hörs musik från scenen och andra partier och organisationer passar på att synas.

Den lokala partiföreningen har även här förberett besöket. Den stora kaffetermosen töms snabbt. Minimuffinsen med partisymbolen i röd och vit marsipan har en strykande åtgång.

Minimuffins med partiloggan var populära

Jonas Sjöstedt är populär här, och det märks att det är en partiledare som har medvind, både som person och för Vänsterpartiet. På väg genom de täta leden hör jag ord som ”starstruck”.

En del av Jonas Sjöstedts popularitet består i ett vänligt bemötande av alla, svar på frågorna och ett stort tålamod. Och så förstås att det är en självklarhet att själv hälla upp kaffe och servera. Och så alla dessa selfies!

Jonas Wedin tar med dottern Nikki Wulcan och ställer upp sig med Jonas.

– Jag gillar Jonas, en mänsklig och empatisk person. Det finns en äkthet i det som han och Vänsterpartiet står för. Jag borde faktist ta och engagera mig i partiet.

Jonas Wedin och dottern Nikki Wulcan tar en bild tillsammans med Sjöstedt

Tal och musik på Götaplatsen avslutar dagen

Klockan två ska den nyskapande hiphoparen Maxida Märak framträda på Götaplatsen. Denna legendariska plats när det gäller möten och demonstrationer.

Här fyllde socialdemokraternas ledare som Olof Palme hela Götaplatsen och halva Avenyen under sina klassiska valspurtsmöten dagen före själva valdagen.

I år är det Vänsterpartiet som intar Götaplatsen. Med musik av Maxida Märak, Matilda Magnusson och Troublemakers och med korta tal av Daniel Bernmar, Malin Björk, Eva Olofsson och Maj Karlsson.

Maxida Märak uppträdde på Götaplatsen

Och ville man inte lyssna på alla finns det alltid en hoppborg, ansikts- och hennamålning. En skön samling med gamla vänner, partikamrater och många nya ansikte.

”Så du har också hittat hit!”

”Ja, jag ville ju så gärna lyssna på Jonas.”

 

Text och bild: Gus Kaage

Dela den här sidan

Sprid lite vänsterpolitik till dina vänner!

Kopiera länk