Nyheter

Välfärdskrigare i budgetdebatten

När det i början av veckan var budgetdebatt i kommunfullmäktige krigade våra representanter för vårt budgetförslag. En välfärdsbudget där vi lägger förslag som skulle öka jämlikheten och skapa ett Göteborg för alla, inte bara för de rika.

I måndags var det dags för budgetdebatt i kommunfullmäktige. Vänsterpartiet gick fram med ett eget förslag till budget för Göteborgs Stad 2019. Daniel Bernmar (V) lade tonen i öppningsanförandet genom att poängtera att Vänsterpartiets budget är en välfärdsbudget eftersom en stärkt välfärd är en förutsättning för ett gott liv och en hållbar stad.

När Axel Josefson (M) uttryckte oro över att vi höjer skatten med en krona för att förkorta arbetstiden för personal i förskolan och på äldreboenden kunde Johan Zandin (V) lugna honom genom att berätta att det bara är halva kronan som går till det. Andra halvan går till ökad grundbemanning i grundskola och socialtjänst, minskade barngrupper i förskolan och minskade barngrupper på fritidshem.

När Axel Josefson (M) uttryckte oro över att vi höjer skatten med en krona för att förkorta arbetstiden för personal i förskolan och på äldreboenden kunde Johan Zandin (V) lugna honom genom att berätta att det bara är halva kronan som går till det. Andra halvan går till ökad grundbemanning i grundskola och socialtjänst, minskade barngrupper i förskolan och minskade barngrupper på fritidshem.

När bostäder var uppe för diskussion lyftes den planerade utförsäljningen av hyresrätter i Frölunda. Vänsterpartiet tycker inte att hyresgäster i allmännyttan ska behöva vara oroliga för att deras hem säljs, rivs eller att de inte har råd att bo kvar efter en renovering. Göteborg ska vara en stad för alla och inte bara några få som har feta plånböcker och flådiga bilar, menade Johanna Eliasson (V).

 

Naturskyddsföreningens utnämnande av Vänsterpartiet som bästa miljöparti förpliktigar även på lokal nivå. Framför allt män och höginkomsttagare behöver minska sin resursanvändning och Ann Karlsson (V) lyfte att vi vill införa en särskild klimatbudget för att öka medvetenheten om miljöfrågorna i hela kommunen.

Borgarnas budget var fullt av förslag som hade varit skadliga för Göteborg. Betyg från årskurs 4, mer privatiseringar, sänkt nivå på försörjningsstödet, kraftiga besparingar på klimatarbetet, höjd månadsavgift i kollektivtrafiken och borttagen anställningstrygghet är bara några exempel på vad göteborgarna får med borgarnas politik. Dessutom lägger de besparingskrav på alla välfärdsområden. I motsats till det står Vänsterpartiets välfärdsbudget som vi var väldigt stolta över att få lyfta fram i debatten.

Efter drygt 12 timmar var alla områden färdigdebatterade. Efter att vårt budgetförslag hade fallit röstade vi på socialdemokraternas budgetförslag, som därmed gick igenom. Budgeten för Göteborgs Stad 2019 fastställs dock först efter valet på kommunfullmäktiges möte 22 november. Innan dess har vi ett val att vinna!

Kommunfullmäktigegruppen genom Monika Djurner

 

Dela den här sidan

Sprid lite vänsterpolitik till dina vänner!

Kopiera länk