Nyheter

PRESSMEDDELANDE: 99 procent väljer kommunens hemtjänst

Mindre än en procent av äldre göteborgare byter till privat hemtjänst. Det visar den första statistiken sedan det blev möjligt att välja hemtjänstutförare i Göteborg. 

Den 3 april införs ett valfrihetssystem enligt LOV i hemtjänsten i Göteborg, det innebär att privata hemtjänstaktörer får etableras fritt i kommunen. Men redan sedan 1 februari har det varit möjligt för alla omsorgstagare att välja hemtjänstutförare. Hittills har bara 0,9 procent valt privata utförare. Enligt äldrekommunalrådet Daniel Bernmar (V) är det ett gott betyg för kommunens hemtjänst.

– Att 99 procent vill stanna i kommunens hemtjänst är ett gott tecken. Jag tror våra äldre göteborgare hellre vill att skattepengarna ska gå till välfärd än att hamna i riskkapitalisternas fickor, säger han.

Trots att få valt annan utförare kostar systemet omkring 10 miljoner i administration om året för kommunen. 

– Det är ett slöseri utan dess like! Vi borde lägga pengarna på de äldre istället för på ökad byråkrati, säger Bernmar.

Fakta:
Under februari månad valde cirka 80 personer privat utförare, det vill säga cirka 0,9 % av de som har hemtjänst. Antalet personer som valde varierar mellan 21 till 0 i stadsdelarna. I Majorna-Linne och i Lundby var andelen högst. I Östra Göteborg var det ingen person som valde privat utförare.

Läs mer om den misslyckade privatiseringen i ETC Göteborg och GöteborgDirekt.

Dela den här sidan

Sprid lite vänsterpolitik till dina vänner!

Kopiera länk