Nyheter

Amanda Kappelmark: En go arbetsdag är ingen utopi

Arbetslivet blir allt hårdare. Det räcker nu. Därför driver Vänsterpartiet Göteborg just nu en kampanj för att göra arbetslivet mänskligt och modernt. Läs Amanda Kappelmarks text om arbetslivet och hur vi kan förändra det.
 
Förslitningsskador i handlederna, axlar som är slut. Huvudvärk efter åtta timmar utan en ordentlig rast. Skicka barnet till förskolan lite för tidigt efter förkylningen för att inte behöva tacka nej till fler arbetspass. Ilska och skam över att inte våga “ställa till en scen” när kundens hand sträcker sig efter din rumpa. Att inte orka göra nåt kul efter jobbet längre. Eller att inte ens orka upp och äta frukost för vad är det för mening när inget jobb finns att gå till sen?
 
Amanda Kappelmark är ledamot av distriktsstyrelsen för Vänsterpartiet Göteborg.

De försämrade arbetsvillkoren, den lägre bemanningen och den höga arbetslösheten som fått bita sig fast på svensk arbetsmarknad märks. Den märks i människors kroppar och i ökningen av psykisk ohälsa. Den märks i irriterade samtal i mataffären och i fritidsintressen som inte hinns med. Hur kan tempot och arbetsbelastningen för dem som har jobb vara så högt när så många lever med frustrationen att inte ha något arbete?

Det finns de som tjänar på systemet, såklart. De högsta cheferna får bonus samtidigt som du blir av med ännu en kollega och några gömmer undan skattepengar i Panama samtidigt som LSS-boendet har vikariestopp mitt i VABruari. Företagens vinster har ökat många gånger mer än vad våra löner har gjort.
 
Det måste få ett slut nu. Vi som valt att gå med i Vänsterpartiet vet att det går att organisera det här samhället på ett bättre sätt. Varje flygbladsutdelning, studiecirkelträff och nämndmöte är ett verktyg för förändring. Det vi gör är viktigt, för vem ska annars göra det?
 
Kampanjen “Rätt till jobb – rätt på jobbet” har dragit igång. Under hösten har vi fokus på hur ett modernt arbetsliv borde ser ut. För oss handlar det inte om effektivisering, automatisering och att alla ska använda dator så mycket som möjligt. Ett modernt arbetsliv innebär att vi är med och bestämmer på våra arbetsplatser. Att det inte knorras när nån uppmärksammar ett arbetsmiljöproblem. Att vi är tillräckligt många arbetskamrater för att kunna göra ett bra jobb, och dessutom ha roligt när vi gör det. Ingen ska behöva känna att ett stressigt jobb med dåliga villkor i alla fall är bättre än inget jobb alls.
 
Det är vi som driver på för sex timmars arbetsdag, rätt till heltid, trygga anställningsformer, förbud mot bemanningsföretag, fler anställda i offentlig sektor och hårda krav på att alla som jobbar på ett bygge ska ha schyssta villkor.
 
Vi ska ut på stan och till våra lunchrum och prata med folk om hur de har det på jobbet. Och vi ska prata med varandra. Distriktets fackliga utskott bjuder in till några träffar där ni som jobbar inom samma områden kan ses och utbyta strategier för hur arbetarna blir en maktfaktor på den egna arbetsplatsen. Ta med en arbetskamrat och kom! Vänsterpartiets styrka är vi själva, medlemmarna. Vårt antal, våra erfarenheter, våra kunskaper och vårt engagemang. Det är i vår gemensamma organisering varje framsteg får sitt sammanhang, här får vi ryggdunken som behövs för att orka fortsätta göra skillnad.
 
Så du som inte varit på nån aktivitet ännu – välkommen, du behövs!
 
Amanda Kappelmark är ledamot av distriktsstyrelsen för Vänsterpartiet Göteborg. Texten är ledare för det senaste numret av Vänsterpartiet Göteborgs tidning Göteborgsvänstern.

Dela den här sidan

Sprid lite vänsterpolitik till dina vänner!

Kopiera länk