Nyheter

2015 blev året då bostadsbyggandet slog rekord

Bostadsbristen ska bort. Därför byggs det som aldrig förr i Göteborg. Mer än på 40 år. Under 2015 började 2700 bostäder byggas. Det byggs tätt, klimatsmart och nära kollektivtrafik.
– Det ska vara lätt att få bostad och lätt att ta sig till jobb och skola, säger Ulf Kamne (MP), kommunalråd med ansvar för bostad och stadsutveckling.

Allt fler har bostäder har börjat byggas. 2700 bostäder påbörjades under förra året till skillnad från 1900 bostäder år 2010, det visar en sammanställning för 2015 från Göteborgs stads fastighetskontor. De flesta i Kvillebäcken och Örgryte.

Inte sedan miljonprogrammet byggdes på 70-talet har det byggts så många bostäder. 1975 låg siffran på 2646 bostäder. Och trenden går fortsatt uppåt.

– Bostadsbristen ska bort, den har slagit hårt mot många, både mot studenter, nya göteborgare och folk som måste tacka nej till jobb för att de inte fått bostad. Byggandet är ingen quickfix, men nu börjar vi se resultat. Strategiskt arbete lönar sig. Staden har bestämt sig, nu vet vi var vi ska bygga och vi har tydliggjort för entreprenörer var det är bra att bygga, säger Ulf Kamne.

Dessutom bäddar staden för en rejäl byggtakt de kommande åren.

– Vi har ökat trycket och höjt målet till att planera minst 5 000 bostäder varje år. Nu ser vi resultat av ett långsiktigt arbete så att fler får möjlighet att få en bostad, säger Anneli Hulthén (S), kommunstyrelsens ordförande i Göteborg.

Därutöver tillkommer jubileumssatsningen, som är en specialsatsning med målet att bygga 7000 bostäder fram till år 2021.

Göteborgs stad ska även bygga lägenheter med rimliga hyror. Till exempel är hyrorna till bostäder som ska byggas i Frihamnen reglerade. När Frihamnens första tusen bostäder byggs ska 25 procent av hyresrätterna ha en hyra på ca 1000 kr/kvm och år i dagens penningvärde. Det innebär under cirka 6000 kr i månaden för en lägenhet på 70 kvm.

– Man ska inte behöva vara högavlönad för att ha råd med bostad. Nu ska fler studenter och bostadslösa få ett hem. Ingen ska behöva vara hemlös, säger Daniel Bernmar (V), kommunalråd.

Nyligen godkändes till exempel kommunens första test med sådana hyreskrav, en detaljplan för Guldmyntsgatan. Den innehåller även bygg- och bogemenskaper, för att människor ska kunna bygga och bo mer gemensamt. Efterfrågan på sådant boende ökar.

– Tanken med blandade boendeformer är att skapa möjligheter till fler att få en bostad och för Göteborg att vara en öppen och hållbar stad, säger Stina Svensson (Fi), gruppledare.

Presskontakt:

Alice Vernersson
070-430 02 77
[email protected]

Dela den här sidan

Sprid lite vänsterpolitik till dina vänner!

Kopiera länk