Nyheter

Maj Karlssons tal på manifestationen – REFUGEES WELCOME

manifestation götaplatsen
Foto: Jan von Weissenberg

Den 9 september samlades över 18 000 människor, på Götaplatsen i Göteborg, för att stå upp för medmänsklighet och solidaritet med alla de människor som tvingas fly från krig och förföljelser. Talare från Vänsterpartiet var en av våra riksdagsledamöter Maj Karlsson. Här kan du läsa hennes tal.

 

Hej!!

Alltså det här är så galet vackert att det nästan är svårt att hålla tillbaka tårarna. Fy farao vad jag älskar Göteborg!

Mitt namn är Maj Karlsson och jag är riksdagsledamot för vänsterpartiet. Och jag är så oerhört stolt över vara här med er idag!

Vi lever just nu i en av de mörkaste tider som vi någonsin upplevt.

En tid där människor som drabbats av krig -på sin flykt- möts av ett Europa med murar, hat och taggtråd!

En tid, där ett så rikt land som Sverige – förskonat från våldets tyranni -försöker hindra människor i kris att komma hit.

En tid där rasistiska grupper tagit ett stryptag runt den allmänna debatten, och formulerar politik som gör att vi mellan raderna på deras ord, kan höra stöveltrampen eka, och som väcker minnen från vår tids smutsigaste era.

Ja, jag skulle kunna stå här i timmar och prata med er om ondskan som bitit sig fast i vår värld. Om hur rasismen ätit sig in i det svenska folkhemmet. Om sorgen över våra medmänniskors lidande å skammen över att leva i ett Europa som möter människor med taggtråd istället för med kärlek!

Men mina vänner det behöver jag inte göra! Ni har gjort så att jag istället, med ett brinnande hjärta, kan stå här och prata med er om verklig solidaritet.

Tillsammans har ni rätat på moders Sveas krökta rygg och börjat bana väg för att låta henne vandra fram med högburet huvud!

Nu är det hög tid att vi politiker visar att vi verkligen är folkets förlängda arm och att vårt vackra prat om öppenhet är mer än tomma ord!

Vi i Vänsterpartiet kräver lagliga vägar för att söka asyl i Europa. Vi vill öka antalet kvotflyktingar, införa humanitära visum, och slopa transportörsansvar och visumplikt från länder i krig och konflikt.

Vi kräver att Dublinförordningen rivs upp och att alla kommuner ska ta emot flyktingar så att även invånarna i Danderyd och Kungsbacka, en dag ska kunna säga till sina barn och barnbarn att de stod upp och tog ansvar i en av vår tids värsta krigstider

Ja, vi har mycket arbete framför oss. Men när jag står här idag och ser ut över detta folkhav, känner jag inga tvivel!

För vi har ett gemensamt budskap – Refugees Welcome!

Dela den här sidan

Sprid lite vänsterpolitik till dina vänner!

Kopiera länk