• Hem
  • 5Forum: feminis...
sida

5Forum: feministiskt forum för vänsterpartister

Vill du ha socialism och fett med feminism? Är du dessutom kvinna och medlem i Vänsterpartiet? Då är 5forum för dig!

Vänsterpartiet i Göteborg bjuder in alla medlemmar som identifierar sig som kvinnor till ett nytt separatistiskt forum. Forumets träffar erbjuder kunskapshöjande och inspirerande föreläsningar om angelägna frågor, samt möjlighet att under trevliga former träffa andra kvinnor som är aktiva i Vänsterpartiet Göteborg.

Program

Läs hela programmet som pdf. här!

30 mars: Så segrade den irländska aborträttsrörelsen – med Ailbhe Smyth och Hanna Klang

Tidigare i år nåddes vi av nyheten att det konstitutionella förbudet mot abort på Irland röstats bort i en folkomröstning. Bakom segern låg ett hårt arbete av den irländska aborträttsrörelsen. Under decennier har de kämpat för kvinnors rättigheter och mot en av världens striktaste abortlagar. Under lika lång tid har irländska kvinnor varit berövade rätten till sina egna kroppar och tvingats till oönskade graviditeter, riskfyllda illegala ingrepp och kostsamma resor till andra länder för att utföra en abort.

Den irländska aktivisten Ailbhe Smyth gästar 5Forum för att tillsammans med vänsterpartisten Hanna Klang berätta om den irländska kvinnorörelsens arbete, om frågor som stått i fokus, krav som lyfts, arbetssätt och strategier.

Gå till evenemanget på Facebook!

6 april: Våga ta ställning! – med Rossana Dinamarca och Stina Velocette

Rossana Dinamarca har under 16 års tid tillhört politikens yttersta topp. Hon har varit framstående i utbildningsfrågor och en stark feministisk talesperson. Men hon har framförallt varit en av de som starkast och tydligast tagit ställning mot rasism i och utanför Sveriges riksdag.

Stina Velocette har arbetat med musik under snart 18 år. Vi har fått höra henne i banden Äkta kärlek och Serengeti, men nu har hon intagit scenen som soloartist. Hennes musik har många gånger präglats av politiska ställningstaganden då hon gjort låtar om allt från Göteborgskravallerna till låtar om systerskap och styrka.

I vår kommer Rossana och Stina till 5Forum för att prata om hur de har tagit ställning, brutit ny mark och intagit arenor som män tidigare dominerat. De berättar om hur de har fått kämpa men också hur de fått stöd och blivit backade av alla som vill att deras röster ska höras.

Gå till evenemanget på Facebook!

7 maj: Vem hotar identitetspolitiken? – med Anjelica Hammersjö

Under de senaste åren har det varit mycket diskussioner om identitetspolitik. Det ses som ett liberalt hot mot socialismen och ett socialistiskt hot mot liberalismen. Det ses som borgerligt och radikalt, som splittrande och enande. Men vad menas med identitetspolitik och vem företräder den? Vilken roll spelar identitet och grupptillhörighet i kvinnorörelsen?

Tillsammans med vänsterpartisten och genusvetaren Anjelica Hammersjö diskuterar vi identitetspolitikens framväxt, vilka frågor och rörelser som kallas identitetspolitiska, kritik mot identitetspolitiken och om Vänsterpartiets (eventuella) koppling till den.

Gå till evenemanget på Facebook!

12 juni: Feministiskt självförsvar och frivillig afterwork

Sommaravslutning! Tatiana Dinamarca håller i feministiskt självförsvar, och efteråt är alla som vill välkomna att följa med på en afterwork.

Gå till evenemanget på Facebook!

Du hittar ett samlingsevenemang för alla föreläsningar på vår Facebook!

Varmt välkommen till Göteborgs fetaste feministiska forum! 

Dela den här sidan

Sprid lite vänsterpolitik till dina vänner!

Kopiera länk