Nyheter

Fem frågor till Anna Lena Svanéus, medlem i grundorganisationen Linné

Artikel tagen ur Vänsterpartiet Göteborgs interntidning Röd Avgång #2-2011

Anna-Lena Svanéus är ny medlem i Vänsterpartiet Linné och gjorde en stark insats under vårens valrörelse. Röd Avgångs reporter Nils Weijdegård har träffat Anna-Lena för att ställa några frågor.

Anna Lena Svanéus är pensionerad sjuksköterska med inriktning på psykiatri och psykoterapi och har jobbat bland annat i Göteborg och Lysekil. På sjuttiotalet var hon en tid med i dåvarande VPK, men genom att utbildning och arbete kom emellan, tappade hon kontakten med partiet.
– Men jag har alltid röstat vänster och så har jag varit engagerad i kvinnofrågorna och frågan om kärnkraft.

Hon gick med i partiet förra året.
– I och med att alliansen gjorde sig bred kände jag att det var dags att sätta ner foten och engagera sig på allvar. Jag gick med i en studiecirkel i Linné och den tyckte jag var utmärkt för att få kontakt med partiet och medlemmarna.

Hon var med och jobbade i arbetet inför regionvalet nu i vår.
– Jag hade aldrig gjort något sådant förut, så jag var spänd på vilka reaktioner man skulle få när man delade ut flygblad. Skulle folk bli arga? Skulle de ställa frågor om jag inte kunde svara på? Men det blev en glad överraskning. Folk var för det mesta trevliga och det kändes inte alls svårt att möta folk. Det var helt enkelt roligt. En bra erfarenhet!

En glad överraskning mötte henne också, när hon kom med i partiet. Det var inte längre så gubbigt som hon mindes från 70-talets VPK. På den tiden kändes det som om man helst borde vara man och allra helst industriarbetare.
– Det har varit ett fint välkomnande i partiet. Bra är också att det så tydligt är feministiskt. Man tar de frågorna på allvar i partiet, med att hålla koll på härskarteknikerna, separata förmöten för män och kvinnor och så vidare. Vi får verktyg för att utrota patriarkatet.

Hon är mer tveksam till om partiet skall hålla fast vid kravet på att gå ur EU.
-Vi är ju med och då är det kanske bättre att försöka samla de socialistiska partierna där och samordna politiken med dem. Vi har ju en bra företrädare i Eva Britt Svensson i EU-parlamentet, som gjort mycket för de feministiska frågorna.

Nils Weijdegård,
reporter för Röd Avgång

Kommentarer är avstängda.