Okategoriserade

Stoppa FRA-lagen!

Den nya lagen som innebär att FRA kommer få avlyssna telefon- och datortrafik utan att det finns några misstankar om brott är ett hot mot vår grundlagsskyddade integritet och mot källskyddet. Eftersom den nya lagen bryter mot just grundlagen har Vänsterpartiet valt att anmäla regeringen till Konstitutionsutskottet (KU) för utredning. När källskyddet hotas, hotas demokratin. En missnöjd anställd eller annan som pratar med en journalist kan inte längre räkna med att vara skyddad. Nu kan staten få information om VEM som tycker VAD. Läs mer här…

Det är som i DDR, som i Sovjet; värre ändå. För Sovjet och DDR var inga demokratier och saknade de grundläggande rättigheter vi är vana vid här i Sverige.

Den nya lagen innebär att FRA kommer läsa våra mejl, våra sms och kunna spara information som de anser vara farligt, eller fientligt inställt till Sverige. Men vem bestämmer vad som är farligt? Eller vem som är fientlig? Är det fientligt att tycka illa om regeringens politik till exempel, eller att forska om terrorism, eller att prata om oegentligheter på arbetsplatsen, eller att prata med media om dessa saker? Vi ser exempel från Europa där forskare blivit arresterade och fått sina hem genomsökta, där journalister inte kan hålla källor hemliga – eftersom deras telefonsamtal och mejl kollas. Är det detta vi vill ha? I så fall skall Reinfeldt och hans gängmedlemmar sitta kvar, annars är det dags för en förändring!

Till att börja med kommer Vänsterpartiet i Göteborg att uppmana alla medlemmar och andra att delta i demonstrationen vid kungsportsplatsen på lördag den 28/6 klockan 12.00. Sen får vi fortsätta fundera på hur man bäst kan motverka den nya lagen. Det finns förslag från medborgare om allt från att ladda ner krypteringsprogram till att mejlbomba FRA genom att i alla meddelanden skriva in sökord som plockas upp av FRA:s övervakningssystem och därmed överlastar det. I det längre perspektivet vill vi riva upp lagen om vi får förtroendet från väljarna att sitta i regering från 2010. Men som sagt, vi börjar med att ses på lördag!

Skriv en kommentar