Okategoriserade

EF Soyapango till Gothia Cup

För tredje året i rad gör kommunen Soyapango, El Salvador, och FMLN en stor satsning på ungdomsverksamhet och skickar ett fotbollslag till Sverige under juli månad för att delta i Gothia Cup och Oddebollen. Fotbollsskolan har blivit ett viktigt projekt i Soyapangos arbete att erbjuda kommunens ungdomar en bra fritidsverksamhet och att motverka kriminalitet och missbruk.

Soyapango är en av de mest tättbefolkade kommunerna i huvudstadsregionen och en stor del av befolkningen är ungdomar. Det finns stora problem med såkallade maras, ungdomsgäng som begår brott och har problem med drogmissbruk. Högerregeringen i El Salvador erbjuder mycket lite alternativ och stöd till ungdomar som inte har rika föräldrar. Deras ekonomiska politik har skapat stor arbetslöshet och marginalisering i samhället. För många har illegal migration till USA till slut blivit enda utvägen. Regeringen ser istället ungdomar med sociala problem som kriminella och bemöter dem med repression. FMLN har sedan länge motarbetat detta och Soyapango är en av de kommuner, styrd av FMLN sedan 1997, som på det lokala planet jobbar på att genomföra en mer progressiv politik för att stödja ungdomar, både pojkar och flickor. Än så länge har bara pojklag deltagit i resorna till Sverige, men i fotbollsskolan i Soyapango tränar nu även flera flicklag. Soyapango var också först i El Salvador med att anordna en nationell fotbollsturnering för tjejlag. I framtiden hoppas Soyapango kunna ordna att även en flicklag kommer till Sverige.

I år kommer EF Soyapango vara här från 12-31 juli. Förra året fick vi stöd från många människor och organisationer i Sverige för alla de kostnader, material och arbete som behövdes för att på ett bra sätt genomföra besöket. Vi vill tacka er alla, och passa på att be om ert fortsatta stöd för denna satsningen.

 

För mer information:

Leonel Búcaro

FMLN’s representant i Europa

Ledamot av Centralamerikanska Parlamentet

[email protected]

Mobil: 0706-086903

Skriv en kommentar