Okategoriserade

NATO ut ur Göteborg!

10-13 maj kommer 43 fartyg till Göteborg inför övningen Noble Mariner. Det är en övning för NATO:s nya snabbinsatsstyrka NRF (Nato Responce Force). NRF är en styrka på 25 000 soldater som kan sättas in med fem dagars varsel, för att vara de första på plats vid NATO-anfall och bekämpa ”terrorism”.
NATO är inte en försvarsallians, utan en offensiv militärallians, vilket vi kan se just nu i Afghanistan. Genom sitt agerande underminerar de FN och bidrar till att provocera fram kapprustning och osäkerhet runt om i världen. NATO är den största kärnvapenaktören i världen, med närmare 700 stridsspetsar i Europa och 7 600 i USA.
Gå med i demonstrationen och visa att NATO inte är välkomna. Tal av Hans Linde, riksdagsledamot (v) mfl.

För 25 år sedan hölls en av Sveriges största manifestationer någonsin – för en kärnvapenfri värld. 100 000 personer fyllde Ullevi och Scandinavium. Göran Johansson stödde manifestationen och kommunfullmäktige gjorde Göteborg till en kärnvapenfri zon.

Fredsmanifestationen blev början till Göteborgs profilering som en evenemangsstad, vilket fortsatt med friidrottsmästerskap och Göteborgskalaset.

Vårens stora "evenemang" i Göteborg är av ett annat slag, nämligen en enorm NATO-övning med mängder av krigsfartyg. Den 10-13 maj kommer 43 fartyg att lägga till i Frihamnen inför övningen Nobel Mariner.

Det är en övning för NATO:s nya snabbinsatsstyrka NRF (Nato Response Force). NRF tillkom på initiativ av USA:s före detta försvarsminister Donald Rumsfeld och blev fullt operativ i höstas. Det är en styrka på 25 000 soldater som kan sättas in med fem dagars varsel, för att vara de första på plats vid NATO-anfall och bekämpa "terrorism".

Vi som undertecknar det här brevet vill inte att Göteborg ska förknippas med en aggressiv militärallians. Vi vill att Göteborg ska stå bakom positiva evenemang som gynnar göteborgarna, och bidrar till internationell fred och rättvisa. NATO är inte en försvarsallians, utan en offensiv militärallians, vilket vi kan se just nu i Afghanistan. Genom sitt agerande underminerar de FN och bidrar till att provocera fram kapprustning och osäkerhet runt om i världen.

NATO är den största kärnvapenaktören i världen, med närmare 700 stridsspetsar i Europa och ca 7600 i USA. Militärövningen är en skymf mot alla de som visade sitt motstånd mot kärnvapen för 25 år sedan.

Samarbete med NATO i allmänhet och dess insatsstyrka i synnerhet strider mot Sveriges militära alliansfrihet. Sverige och Göteborg bör bidra till internationell fred och rättvisa.

Vi hoppas att Göteborgs stad klargör för NATO-skeppen att de inte är välkomna i Göteborg. Vi inbjuder allmänheten och kommunfullmäktige att delta i vår manifestation mot NATO den 12 maj.


Al Salam Föreningen
Afghanistansolidaritet
Café Asyl, Göteborg
Emmaus Björkå
Folket i Bild Kulturfront, Göteborg
Fredskoalitionen Göteborg
Fältbiologerna Väst och Fältbiologerna Riks
Grön Ungdom
Göteborgs Fredskommitté
IKFF Göteborg
Kommunistiska Partiet
Kultur För Fred, Göteborg
Kvinnor För Fred Sverige
Latinamerikanska Föreningen för Mänskliga Rättigheter, Göteborg
Miljöpartiet Göteborg
Nätverket mot Krig, Stockholm
Ofog
Palestinska Riksförbundet
Proletären FF
RKU Göteborg
Salvadoranska Kulturföreningen Oscar A. Romero
Socialistiska Partiet
Studenter mot Krig, Göteborg
Studentföreningen Internationella Socialister, Göteborg
Svenska Freds och Skiljedomsföreningen, Göteborg
Svenska Kvinnors Vänsterförbund, Göteborg
Svenska-Salvadoranska Föreningen
Svensk-Kubanska Föreningen
Ung Vänster, Göteborg Bohuslän
Valby og Sydvest mod krig, Danmark
Vänsterpartiet Göteborg
Vänsterns Studentförbund Göteborg

Skriv en kommentar